Porten till Alvaret

Porten till Alvaret
Foto: Annika Lund

torsdag 29 september 2011

Lite hektiskt nu :-)

Hej alla,
Jag tänker skriva här, med lite olika teman, och då försöka hålla lite tempo, ungefär så där varannan dag i alla fall :-).
Men just nu är jag kommenderad frivillig, av min fru Annika, det är Skördefest på gång :-).
Och Annika, har tre utställningar, som jag måste hänga, eller i varje fall två av dom. En i Degerhamn, hängde den i går onsdag, blev riktigt bra. Den är på bensinmacken i Degerhamn, väl värd att besöka, för vår gode vän Angelica ställer ut i lokalen bredvid, detta tillsammans med Annika Lijestam, också mycket bra.

Sedan ställer Annika ut i Borgholm, på Villa Lavendel, där ställer hon ut sina skulpturer, bilder printade på glas, monterade i kalkstenssocklar.

Men inte nog med det, jag är tvungen att hänga hennes utställning här hemma i hennes galleri också :-). Så det är lite hektiskt nu :-).

Men trots dessa små gnyende, så tycker jag ju det är kul,men jag blir lite sen att skriva här :-). Så jag återkommer efter skördefesten.

Men lite info innan dess. Fick in en insändare idag i Ölandsbladet, detta som svar på Bernt Klysing, som fortfarande inte vill svara på de viktiga frågorna. Vi får väl se om han gör det nu, skall bli intressant att se om det händer, och vad svaret då blir.

Och det händer en del spännande saker, eller har potensial att bli spännade :-). Södra öland, alltså vår kommun, har möjlighet att få en hel del pengar från staten för att utveckla ön, detta kan om det görs rätt bli en stor kick framåt. Men jag åter kommer till detta i nästa vecka.

Så ta hand om er så länge, här i Eriksöre, så ser vi fram emot en annstorming på mer än 40 000 besökare dessa tre dagar :-)

Ciao Lars

PS. Gömde ge adressen till Annikas hemsida, där ni kan se lite av vad hon gör som fotograf, hon är skit bra, och det är inte bara för att jag älskar henne som jag säger det :-). Här kommer hennes hemsida, hennes sida finns även här till höger i länkfältet:

http://www.lasvedesina.fotosidan.se/portfolios.htm

DS

söndag 25 september 2011

Summering av veckan som gick

Ja det har ju, äntligen, blivit lite debatt kring den Öländska gasen i veckan i alla fall, och det är ju bra. Jag trodde ett tag att det skulle fortsätta med tystnad kring ämnet.

Det är bra att tidningarna börjar undersöka och skriva om det, så att folk på ön får upp ögonen på vad som planeras i detta, och därmed kan börja söka info om området och bilda sig en uppfattning, för eller emot en gasutvinning.

Har ju haft lite ordväxling med Berne Klysing under veckan också, kanske blev lite raljerande men så blir det ju ibland :-). Vad jag mest vänder mig mot i hans artikel är ju att han just som politiker tycker det är fel med så kallad utomparlamentarisk verksamhet och kallar de som vill motsätta sig gasutvinningen för miljöaktivister, detta som ett lite nedvärderande ord.

För det är enligt min mening bara av godo när befolkningen engagerar sig i sitt närområde, och vill ändra på saker och ting, speciellt när det, som i detta fall, finns påtagliga risker med vad som planeras.
Sådana initiativ och grupperingar skulle tas tillvara mer av politikerna tycker jag, och inte ses som något störande element som rubbar politikernas, annars så lugna o trygga vardag.
Nej mer engagemang av detta slag, så kommer vi att få en bättre och aktivare kommunpolitik till gagn för alla på Ön.

Berne nämnde ju lite om kommunsammanslagningen i sitt svar till mig, och just denna historia, skulle ha mått bra av tidigare och större medborgarengagemang.
För, även jag, tror på att Öland skulle kunna bli bra mycket bättre med bara en kommun på sikt. Men inte på det viset som politikerna då försökte göra det.

Kan ni tänka er om det vore så att politikerna istället för att försöka driva igenom en sammanslagning, skulle ha inbjudit till debatt, och en strategi och visionsframtagning bland medborgarna. Uppmuntrat till grupper att arbeta med frågan, istället för att själva smyga med det, tänk så många kreativa idéer som kunde kommit fram då, för jag är övertygad om att viljan och idéerna finns. För Öland skulle kunna ha en mycket större bofast befolkning än idag, och därmed bli en levande ö i alla dess delar, och inte som idag, långsamt avfolkas i de yttre delarna, med en ständigt minskande service som driver på avfolkningen ytterligare.
Men tyvärr tror jag detta kommer att ta rätt lång tid, för de två kommunernas politiker visar fortfarande på att de inte kan samarbeta, utan snarare försöker ta hem sina egna delar, och arbete för sin egen lilla del av ön, inte se det som en helhet.
Resultatet av denna oförmåga ser vi just i den minskande turistströmmen till Öland, man talar om att vi tappat ca 300 000 besöksnätter på ön.

Om Öland ska växa och få en ökande turistnäring, så måste vi börja samarbeta mellan kommunerna först, så att hela ön kan marknadsföras, och att hela ön kan utvecklas. För om vi inte utvecklar alla delarna, så kommer allt att minska, både bofast befolkning och turister, och det förlorar vi alla på. Och om detta fortgår, ja då kommer det inte vara några problem med att borra efter gas här heller, för det kommer inte vara någon här som protesterar mot det.

Men jag återkommer i detta lite senare, har ett förslag som jag varit inne på tidigare, en sk tankesmedja :-), ja jag vet, det ordet kom ju upp nyligen med borgerliga exempel, typ Timbro, kanske missade lite där, sossarna har ju också sina tankesmedjor, så kanske skulle undvikit att bara hänga ut borgarna för det, går lite fort ibland :-).

Ja det var mina reflektioner efter veckan, vi får se vad nästa har med sig i bagaget.

Ciao Lars

lördag 24 september 2011

Ölandsbladet om Gripen Gas AB

Så kom det en artikel om Gripen Gas AB i Ölandsbladet, detta med en intervju med Torgny Berglund, Styrelse ordförande i Gripen. I intervjun så säger Torgny att man inte tänker borra, i alla fall inte än. Vidare om frackting, ”Vi tror inte att det är nödvändigt i det här fallet”, sedan fortsätter han med att han förstår att man är oroliga på Öland för, ”det man inte känner till är man rädd för” ja vad säger man. Ja jag önskar att Tage Danielsson fortfarande var i livet, vad hade han inte kunnat göra av detta :-).
Det är hela tiden lagom svar, lagom undvikande, lagom avvägda, lagom undvikande av kärnfrågorna. Torgny har svaren, vet att inte ge definitiva svar som senare kan bita tillbaka, så det blir lagom vagt :-).

Att den enda kommersiellt fungerande metoden i detta fall är frackting, nämns inte, man talar om att det är så mycket sprickor ändå så det behövs inte. Samma förhållanden som våra här på ön har man i USA på ett flertal ställen, speciellt när det gäller skiffer utvinning, som är det material som ligger under vår kalkstensplatta, och där är just Frackting metoden som måste användas, så varför skulle inte den vara aktuell här? Det finns lite referenser och länkar till höger på sidan om effekterna av denna metod för hugade spekulanter.

Men genomgående är Torgny, precis som i den presentation som lämnades in till Bergstaten en ”helylle miljöaktivist” (förlåt Herr Klysing), så han gör bara detta för att det ändå läcker ut en massa skadlig gas. Ja vad säger man.

När det sen kommer till nästa artikel, den om Gripen Gas AB och eventuellt samröre med PREEM, så blir det lite intressant. För Torgny förnekar allt samröre med PREEM, när det gäller Gripen Gas alltså :-). Men att han själv är Vice President för Svenska Petroleum Exploration AB (SPE AB), det konfirmerar han, med ansvar för just prospektering world wide, och det är ju just det som Gripen Gas skall göra på Öland, så frågan blir ju, hur kan detta gå ihop med hans roll i SPE AB, sanningen är den, att det gör det givetvis inte. Om detta skulle ske i ett normalt Svenskt Industriföretag, så skulle han få sparken direkt, om det nu inte var så att det sker med företagets goda minne och godkännande. Inte nog med det, han är även VD för Oljeprospektering AB (OPAB), som är dotter bolag till SPE AB. Så visst är han involverad i PREEM ordentligt, i ledande befattningar, och just genom att han har ledande befattningar i dessa bolag, så blir det än mindre troligt att detta sker utan koncernens goda minne och bistånd :-).

När det gäller kapitalet bakom Gripen Gas AB, så säger Torgny att han har andra investerare bakom, ja då blir ju resonemanget ovan än mer intressant, för nu talar vi verkligen om konkurrerande verksamhet till PREEM koncernen, speciellt som PREEM har ett bolag heter PREEM Gas AB, skulle dom acceptera att en ledade person i koncernen bedriver konkurrerande verksamhet, nej givetvis inte :-).

Så den enda logiska slutsatsen kan bara bli att PREEM har skapat bolaget, detta för att kunna prospektera efter gas fyndigheter här på Öland utan att synas själv i det. För som koncern och försäljning via sina mackar PREEM är dom lite känsliga, speciellt om man tänker sig att eventuellt introducera lite miljöfarliga metoder som FRACKING som utvinningsmetod, vilket har förstört stora landarealer i till exempel USA.

Så min slutsats till dessa miljökämpar i Gripen Gas AB (om man får tro deras OH presentation till Bergstaten), är att vi så fort som möjligt måste skapa en opinion mot detta, det är för mycket på spel här, och om det får ske så kommer skadorna aldrig att kunna repareras. Vi bör istället utveckla våran vackra Ö för boende och turism, på ett sätt, som långsiktigt kommer att vara gynnsamt för både oss och vår natur.

Ett levande och vackert Öland är vad vi vill ha hoppas jag i alla fall.

Ciao Lars

Så äntligen kom ett svar från Herr Klysing (FP)

Ja så äntligen kom då ett litet, men ändock, svar och bemötande från Berne Klysing på mitt inlägg i Ölandsbladet. Men vad säger han då Berne? Inte är det mycket, det mesta handlar om Bergstaten, vilket jag inte har kommenterat speciellt mycket i mitt inlägg, bara det faktum att en översyn faktiskt sker.

Men övriga frågor då? Ja dem om Miljöaktivisterna, samförstånd med Gripen Gas, förstört grundvatten och utomparlamentarisk verksamhet. Ja det går nästa helt spårlöst förbi i detta, så typiska politikersvaret. Det är som det brukar vara med politiker, de pratar förbi saken, svarar inte på de egentliga frågorna, utan bara ignorerar dem, och lägger ut texten på något perifert av mindre intresse, som om det var det frågan gällde.

Nej, Herr Klysing, det var inte en fråga om en översyn av Bergstaten var på gång eller inte. Det skulle nog vara behövligt i och för sig, men det tar vi en annan gång.
Nu gällde det om vi vanliga väljare hade rätt att protestera mot något man inte vill ha, alltså Gripen Gas AB:s planer på att eventuellt borra efter gas på Öland, detta även mellan valen? Om dessa människor har rätt att skapa en förening, grupp eller liknande, mot detta, och om de i den har rätt att bedriva opinionsbildning mot dessa planer och mot Gripen Gas som sådant? Det Herr Klysing är den bärande frågan.

Du framförde åsikter om att detta var utomparlamentariska aktiviteter, och, ja visst är det, det ligger ju i hela sakens natur eftersom gruppen inte är i parlamentet valda personer. Vidare kallar du denna rätt brett förankrade grupp, både geografiskt på Öland, åldersmässigt, könsmässigt, yrkesmässigt och partimässigt, för en samling miljöaktivister, vilket jag uppfattar som lite nedvärderande från din sida.
Vad är det du tycker är så fel i att vara miljöaktivist, är det miljö, eller aktivist som du vänder dig mot?

När det gäller utomparlamentarisk verksamhet, så kanske vi skulle kalla det opinionsbildning istället, för det är ju vad det är. Detta är ju något som ni i de borgerliga partierna har anammat genom sina sk tankesmedjor, typ Timbro och liknande, varför inte kalla dessa organ för utomparlamentarisk verksamhet också? Men det kanske inte gäller de egna rättrogna organen.

Att liera sig med just den organisation eller företag, vars aktiviteter man vill bilda opinion mot, har aldrig varit ett framgångsrikt koncept, vill jag också påpeka, det vore väl lite som att Gud och Djävulen helt plötsligt skulle bli rumskamrater, och ligga där i alla mysighet och påverka varandra, lockande tanke faktiskt, men ack så orealistisk.

Så Berne, om vi tänker oss en lite annan beskrivning och definitionen på den grupp som har bildats, för att motsätta sig Gasutvinning på Öland, och vad dom ska göra, så kunde det låta så här istället.
En tvärpolitisk och medborgardriven tankesmedja med opinionsbildande verksamhet, vars syfte är att skapa opinion mot utvinning av gas på Öland. Detta genom framtagande av information, vetenskapligt material och exempel på liknande verksamheter i andra områden och länder, och därmed påvisa dessa skadliga effekter på en mycket känslig miljö, typ den Öländska. Denna information skall spridas till befolkningen på Öland och till makthavare, så som valda politiker, på Kommunal, Landstings och riksdagsnivå. Detta för att säkerställa att all tillgänglig information finns som underlag för beslut och ställningstagande för så väl enskilda medborgare som makthavare, och därmed säkerställa att inte en partisk och ensidig information, från till exempel Gripen Gas blir den rådande, enär deras syfte endast är att så ekonomiskt som möjligt utvinna gas på Ön, vilket ligger i varje företags natur givetvis.

Skulle detta vara mer acceptabelt för dig Berne?

Inte för att det förändrar någonting, för det är just vad den av dig så kallade utomparlamentariska miljöaktivist organisationen ämnar att göra. Den enda skillnaden är att du inte kan skrämma oss boende här på Ön med sk laddade ord.

Ciao Lars

tisdag 20 september 2011

Berne Klysing (FP) gillar inte att folk har åsikter om Gas-utvinning på Öland

Nu har Berne Klysing varit ute i ölandsbladet med en insändare. I denna insändare redogör han först för ett antal punkter i Bergstatens uppdrag, vilket i och för sig kan vara intressant, men säger även att det inte pågår något arbete för att ändra detta uppdrag. Vill bara påpeka att det har tillsatts en utredning för att just se över detta uppdrag, med uppgift att specifikt se över kommunernas rätt till insyn och överklagan, men nog om det.

Herr Klysing fortsätter sedan med att säga att ett antal miljöaktivister skrämmer upp Ölänningarna i detta, och fortsätter med att kalla det för utomparlamentariska metoder. För som Berne säger så vore det bättre att söka samförstånd med Gripen Gas och att arbeta genom valda representanter i till exempel Riksdagen, så kan nog bara en gammal politisk betonghäck uttrycka sig, att sitt still och låt oss politiker och företag hantera detta, ni har valt oss (i alla fall politikerna) och bör därför inte lägga er i mellan valen :-). Tjo flöjt, vilken planet lever Herr Klysing på, kan man undra.

Låt mig gå in på ett en sak i sänder:

Ett antal Miljöaktivister. Ja så brukar man bunta ihop folk med åsikter man inte gillar. Sanningen är den att det bildats en grupp som motsätter sig Gripen Gas eventuella utvinning av gas på Öland. Denna grupp består av människor här på Öland som är legitimt oroliga för att det ska utvinnas gas på ön och vad det kommer att föra med sig. Vidare är gruppen bestående av människor från samtliga politiska partier, politiskt aktiva och sk vanliga människor (såna som bara ska rösta vid valen och vara tysta annars alltså). Gruppen är i grunden opolitisk alltså. Men ok, miljöaktivister :-), ja, gruppen värnar ju om vår unika miljö här på Öland, så visst, vad är det för fel i det då, Herr Klysing?

Vi borde söka samförstånd med Gripen Gas AB. Ja hur naiv får man vara? Gripen Gas AB har ett enda intresse, och det är att finna och sedermera utvinna gas här på Ön, det ligger liksom i företagets natur, liksom. Gripens intresse står alltså i total motsats till vad vi som börjat protestera vill, detta inkluderar även båda kommunerna och Länsstyrelsen som lämnat in reservationer mot detta i sina remissvar. När det gäller Gripen Gas och det eventuella samförstånd som skulle kunna skapas så undrar jag lite hur Herr Klysing tänker, vad skulle vi ha samförstånd i, att dom ska borra försiktigt, kanske med minskat varvtal eller liknande? Ja inte vet jag. För om sanningen ska fram så är Gripen Gas AB, till sin förklädnad ett litet bolag som knappast skulle ha råd att borra på ön i någon större utsträckning, än mindre ha finansiella muskler till större utvinning, men det har PREEM, som är den verkliga borraren som ligger bakom detta. Vad tror Herr Klysing att vi kan sätta emot dessa miljarder av kapital som finns där, och tror han på fullaste allvar att det finns någon grund för samförstånd? Nej vi måste lyfta upp detta nu, så att kunskap och opinion bildas mot detta vansinne.

Påstående om att vårt grundvatten skall bli förstört. Ja Herr klysing, det är just det som är risken med gasutvinning i bergarter som vi har här på Öland. Man måste nämligen använda en metod som kallas Fracking för att utvinna kommersiella mängder gas. Denna metod har ödelagt stora områden i USA och andra länder där den fått fara fram i Gasbolagens vinstiver, och finns väl dokumenterad i sina risker och påverkan på miljön i områdena där den används och har använts. Metoden har också blivit förbjuden i flera länder på senaste, och är stoppad i många andra, i väntan på djupare studier om dess effekter. Herr Klysing kanske skulle ta och Goggla lite på ordet Fracking, det skulle kanske göra honom till, om inte helt, så en liten miljöaktivist ändå :-).

Vi borde arbeta genom våra politiskt valda riksdagsmän mm. Ja det kan bara komma från en betonghäck det :-). För vad hade hänt om vi alla suttit stilla i båten mellan valen o alla galenskaper som politiker kan hitta på? Almarna i Kungsträdgården hade för länge sedan varit borta och en stor ful tunnelbanestation som ingen använder hade varit där i stället. Öland hade varit en kommun, istället för det två det nu fick fortsätta vara. För vi gjorde inte som Herr Klysing sa till oss, att rösta ja på hans icke existerande vision, om att det skulle bli så mycket bättre med en kommun, inte för att han kunde tala om hur det skulle bli bättre, men bättre skulle det bli. Så det är väl för väl att människorna på ön ställer sig upp och säger att detta vill vi inte ha, trots att det inte är val nu, för se Herr Klysing, vi har åsikter, vi kommer att låta dessa åsikter bli hörda, val eller inte, för vi bryr oss om vår Ö även mellan valen.

Så nej Herr Klysing, vi vill inte sitta och vänta på att vattnets ska bli förstört här, vi vill inte sitta tysta och snälla i båten, och sända vårt hopp till dig, eller någon politiker i riksdagen, vi vill ha stopp på detta nu, innan det har skett.

Ciao Lars

fredag 16 september 2011

Hej

Lite trött idag, har suttit på informationsmöte om turismen på Öland idag, och det mina kära läsare kan ta musten ur den starkaste människan :-). Kommunalråden från båda kommunerna var där, ivrigt deltagande, men till vilken nytta, ja säg det :-).
Lisbeth från Borgholm sa att man var tvungen att vara ute o lappa bilar som tokiga på Victoria dagen, det var ju så att det var trångt när bilar parkerade fel, och till och med i korsningar och liknande, och då kom ju inte brandbilar mm fram, så det var en ren säkerhetsåtgärd att lappa dom. Så Lisbeth har en bra lösning på problemet, om man ger en p-bot till en bil, så försvinner den tydligen :-), vet i fan hur det går till, men säger hon det så. Personligen så tror jag att problemet kvarstår, om än med en liten summa till kommunnen att debitera, men vad vet jag om sådant, jag är ju inte politiker. Detta kom upp i samband med att man talade om en enkät man gjort med turister som var här då, dom var ju lite irriterade på att få lappar :-) minst sagt. Jag tror ju personligen att det kanske varit bättre att skicka ut, kanske det dubbla antalet lapplisor, men med uppgiften att visa våra besökare tillrätta, var dom kan parkera o liknande, kanske kunde detta skapa lite good will istället :-), men inga pengar till Lisbeth förstås :-)
Ciao Lars

Vem är det egentligen som vill borra på Öland

Hej igen

Tar lite tid mellan inläggen nu, men det ska bli lite bättre. Har haft problem med mitt bredband, har Felia, så jag hoppas alla förstår :-).

Men nu till saken.

Gripen Gas AB, har ansökt om att få undersöka och eventuellt provborra på våran vackra Ö. Detta är ju i och för sig ett vansinne från början. Men vem är Gripen Gas AB.

Gripen är ett litet bolag med bara 4 anställda och 67 000 SEK i tillgångar, inte mycket, räcker knappast till att borra på Öland.

Men bakom Gripen ligger, Svenska Petrolium Exploration AB, med tillgångar på 3,5 miljarder SEK, ja 3 500 000 000 Kronor. Dom omsatte förra året 242 miljoner och hade en förtjänst på 503 miljoner, hur fan nu detta går till :-).

Men bakom detta bolag ligger, Petroswede AB :-)
med tillgångar på 5 420 210 000 SEK, alltså 5,4 miljarder kronor.
Men det är inte slut än, bakom detta bolag ligger Moroncha Holding Ltd i England, börjar bli lite många bolag va :-)

Så vem ligger bakom allt då, jo det är:
Mohammed Al-Amoudi, även kallad den Svenska Shejken, ägare av Preem i Sverige. Så bakom Gripen Gas AB finns en helvetes massa pengar.

Efter lite mer eftersökning så visar det sig att det finns ytterligare bolag bakom, än mer rika
Dessa bolag är Corral Petrolium Holdings AB, med tillgångar på 27,6 miljarder SEK, plus ytterligare ett med ungefär samma styrka. Alla med samma moderbolag, Moroncha Holdings Ltd i England.

Så bakom det lilla Gripen Gas AB, ligger Preem, med alla sina miljarder. Undrar varför dom vill dölja det? Kanske är det så att dom inte vill att vi ska veta det, för vi kan ju sluta tanka på Preem om vi visste att dom genom sina utvinningsmetoder kommer att fullständigt förstöra denna idyll vi kallar Öland.

Ciao Lars

måndag 12 september 2011

Gå med i FB gruppen

Det finns en Facebook grupp som heter, Aktionsgruppen Mot Fossilgasutvinning på Öland, gå med i den. Sidan är relativt ny, men kommer att sprida bra information om vad som händer och om vad denna gasutvinning, eller undersökningsrätt betyder för oss på Öland. Det är viktigt att gruppen blir så stor som möjligt, detta för att visa att det är många som är emot detta påfund från Bergstaten. Visa att du vill ha din natur och ditt vatten rent, i fortsättningen också, så gå med i gruppen och visa ditt stöd där.

Länk till gruppen hittar du bland länkar till höger i blogen.

Ciao Lars

söndag 11 september 2011

Inlägg eget ämne, skriv o ta upp här

Inlägg

Vad jag förstår kan läsare av bloggen inte lägga in egna inlägg, utan bara lämna kommentarer på Inlägg som jag gör, vilket jag tycker är skit. Jag vill ha debatt här, och att andra ska kunna lägga in sina egna inlägg. Men tills jag har kollat hur man kan fixa det, så kommer jag att lägga ut inlägg som jag bara kallar Inlägg, mellan mina egna, så om ni vill ta upp något annat eller ge er egen synpunkt, skriv där, och jag lägger ut det med ert namn under, via mig :-).
Fan va gammal man känner sig nu då :-), mina söner hade troligtvis fixat detta på en gång :-)

Ciao Lars

Sakägare?

Man börjar undra hur staten, genom sin myndighet Bergstaten, utövar sin makt.

Först beslutar man sig för att ge undersökningsrättigheter till Gripen Gas för att leta efter gasfyndigheter på Öland. Sedan skickar man ut detta på remiss, till bland annat Komuner och landsting. När sedan dessa motsätter sig en sådan utvinning, och därmed även att det då skall behövas undersökas, så säger man att dessa myndigheter inte är sakägare, och därmed inte har rätt att ha någon åsikt i detta, det kan bara vara staten som kan uppföra sig på ett sådangt vis, man får ju en känsla av Kafkas värd här.

Men ok, vem är då sakägare, som kan ha med saken att göra då? Jo det är markägara i berörda undersökningsområden. Ja ok, men fick dom då svara på denna remissrunda, nej givetvis inte :-), dom har ju med saken att göra och också rätt att överklaga mm. Markägarna blev inte ens informerade om beslutet, vare sig från Bergstaten eller från Gripen Gas.

Det är nu det börjar lukta riktigt illa tycker jag, måhända har lite gaser börjat läcka från Bergstatens sammanträdesrum månde :-).

För en sak är ju ett faktum, att Bergstaten och Gripen Gas sitter på ordentliga utredningsresurser, vilket inte Markägarna (Sakägarna) gör, och om dessa skulle överklaga, så kommer myndighet och företag med sina resurser med lätthet kunna köra över dem, och inte nog med det, skulle nu någon markägare ta juridisk expertis till sin hjälp, och mot förmodan vinna, så skulle han ändå få stå för sina egna kostnader i detta. Hur fan ska man ha råd att vinna mot staten i ett sådant läge??

Men om det nu bara är markägare som kan överlaga, men inte har nödvändiga resurser till det, så skulle man kanske kunna tänka sig en annan lite kreativ lösning.

Om markägarna säljer en kvadratmeter av sin mark till kommunen, säg, vilkorat att kommunen överklagar och driver detta ärende, då löser vi ju det hela. Kommunen blir då sakägare, och kommunen har nödvändiga resurser för att kunna driva detta lite längre än vad markägarna kan och har råd till.

Så kära Sakägare, sälj en kvadratmeter mark till kommunen, med ovanstående villkor. Så kan vi medborgare på Ön, få politikerna att driva detta åt oss alla.

Ciao Lars

torsdag 8 september 2011

Har följt de olika sidorna på Face Book som har detta som tema, det tycks som att aktiviteterna där är lite lågt. Inte direkt någon större tillströmning av gillare mm, men frågan är ju rätt annonym, inte många som vet vad som händer och vad det innebär. Så jag tänkte ta en liten sväng runt på andra sidor, som har info kring detta med borrning efter naturgas. Kommer att posta länkar med intressant ino kring det, och ska försöka hitta sådana som är förklarande och begripbara :-), för gudarna ska veta att det inte är helt lätt att förstå alla rapporter mm, för mycket fikonspråk för min del i alla fall.
Så kära vänner, jag återkommer om någon dag med lite intressant material, kring detta och hur vi kommer att få vårt vatten förstört bland annat, bara för att bergstaten tycker det är en bra ide att exploatera alla naturresurser avsett koncekvensera :-).

Ciao Lars

torsdag 1 september 2011

Hej alla vänner :-)

Nu är det dags att damma av denna gamla Blog. Den skapades ju för att vara ett debatt forum i samband med folkomröstningen om kommunsammanslagningen, och det gick ju väl må jag säga. Ingen sammanslagning, för vad skulle det vara bra för? Politikerna visste ju inte varför, och, är jag ledsen att säga, har ju inte lärt sig läxan av det än, sammarbetet är fortfarande noll, men vad hade vi väntat oss.

Men nu kära vänner, så har vi några andra att kämpa emot, fortfarande politiker, vilken överraskning :-), denna gång staten med sin myndighet Bergstaten, låter lite ruggigt, och det är det. Bergstaten är en myndighet som skall se till att vi utnyttjar våra naturresurser i form av mineraler och liknande. Ja så långt är det väl gott, men de gör det utan urskiljning, och har nu fått för sig att det skall borras efter naturgas här på Ön, detta kommer i sådana fall att ske med metoder som är i högsta grad tvivelaktiga, sk frackting, vilket innebär att man kommer att påverka vårt grundvatten kraftigt, och spruta ner en massa kemikalier i borrhålen så att miljön kommer att bli kraftigt påverkad på ett negativt sätt.

Men jag kommer att återkomma till dettta senare.

Nu vill jag bara tala om att vi har en ny strid att ta tag i, detta om vi vill bevara våran Ö som en idyl det är, och utveckla den på ett varsamt och hållbart sätt.

Så välkommna igen, nu kör vi ett nytt race.

Ha det bra, återkommer med info kring detta.

Ciao Lars